2013. március 15., péntek

Hajszínmélység



Ahogy ígértem az első videónk témája a haj szőkítéséről és annak pasztellizálásról szól majd, de mielőtt neki kezdenétek az otthoni szőkítésnek (felvilágosításnak, színtelenítésnek), fel kell tudni ismernetek:

1, a haj természetes színmélységét (lenőtt rész)
2, a haj minőségét
3, a haj egészségi állapotát


Ezen ismeretek nélkül nagyon nagy kárt okozhattok a haj egészségi állapotának.
Próbálom minél egyszerűbben, és érthetőbben leírni Nektek, hogy a lényeget megértsétek.

  1. A természetes színmélység (lenőtt rész) meghatározása
Színmélységnek (tónusmagasságnak ) a hajszín világossági fokát nevezzük, ami a beágyazódott pigmentek mennyiségétől függ. A legsötétebb és legtöbb pigmentet tartalmazó a fekete, aminek előfordulása igen ritka. Így a színmélység fokozatai a sötétbarnától a legvilágosabb szőkéig terjednek. Minél világosabb a haj annál kevesebb pigmentet tartalmaz.

Fodrászatban a színmélység fokozatai:

1 vagy 2-es – fekete
            3-as – sötétbarna
            4-es – középbarna
            5-ös – világosbarna
            6-os – sötétszőke
            7-es – középszőke
            8-as – világosszőke
            9-es – nagyon világos szőke
          10-es -  legvilágosabb szőke

A világosítási foknak megfelelően a barnásfekete pigment lebontási fokozataiként alakul ki a narancsvörös és a sárga árnyalatai.

A természetes hajszínmélységet sokszor rosszul határoljátok be. Például a középszőkét világosbarnának látjátok, gondoljátok.

Itt már kiütközhet egy hiba, mert nem mindegy, hogy 3 vagy 6 %-os  oxidálószert alkalmaztok a haj felvilágosításakor.  Igaz mindkét százalékkal elérhető a kívánt eredmény, de ha elég a 10 Vol ( 3% ), ne károsítsátok feleslegesen 20 Vol ( 6% ) a fejbőrötöket, és a hajatokat.

Igaz ebben az esetben kicsivel hosszabb hatóidőre lehet számítani, de többnyire jobban lebontja a sárgásvörös pigmenteket.

Kidolgoztam számotokra egy diagnosztikai lapot ami óriási segítséget nyújt majd nektek. Amit majd a későbbiekben osztok meg veletek.

A következő írásom a haj minőségének felismeréséről szól majd.

Virtuális Fodrász Tanácsadó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése