2013. április 23., kedd

A hajfestés kémiai alapja


hajfestés
A hajfestés mindenképpen tudomány.

A hajszínváltoztatással a haj biokémiai folyamatába avatkozunk bele.

Ahogy már írtam ( a póthaj ápolása ) a haj 3 részből áll, az első fő rész a kutikula (pikkelyes réteg) mely több rétegben sejtmagnélküli lapalakú szarusejtekből áll.
A vegyszeres kezelések során sajnos a szarusejtek száma megfogyatkozik ez úgy mutatkozik meg, hogy matt és fénytelen lesz a haj, ezért a gyártók mindenféle fényt adó vegyületeket tesznek a hajfestékekhez. Az európai hajaknál a kutikulában nincs festékanyag , de a fény visszaverésében igen nagy szerepe van.


A második fő rész a kortex-ben (rostos réteg) vannak a természetes pigmentanyagok.
A festésanyagot a melanocyták termelik, ezek kerek formájúak és sok-sok elágazást tartalmaznak. A keratinocytén sejtek (hámeredetű)száma jóval nagyobb  a melanocytének (idegi eredetű) számánál. A festékképző sejt úgy végzi el a munkáját, hogy a nyúlványainak segítségével a környezetébe injektálja az általa termelt festékanyagot. Ez diffúzió útján eloszlik a hajban és adja a természetes színmélységet. A bediffundált festékanyag a kortexbe kívülről úgy hat mint egy akvarell az üveg mögött a szaruréteg épsége esetén.

Ha nem ép a szaruréteg, akkor fénytelen matt lesz, és az izoelektromos pontja nem esik egybe. A haj külső és belső töltéselosztása eltér.
A külső negatív többletet mutat.

Ezért a hajvégekre más oxidációs erősségű anyagot szabad csak felhordani!!

Virtuális Fodrász Tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése