2013. május 9., csütörtök

Az ősz haj festése és előpigmentálása


Az ősz haj festése és előpigmentálása

A gyártok már egyre szuperebb hajfestékeket dobnak piacra. Némelyik 100% fedi az ősz hajszálakat, de még mindig gyakran kell a divatszínekhez alapszínt keverni a tökéletes fedéshez.

Az ősz haj százalékos aránya

0 - 30%      - nem szükséges alapszín hozzáadása
30 - 50%    - 1/3 rész alapszínt kell hozzá keverni
50 - 70%    - 1/2 rész alapszínt kell hozzá keverni
70 – 100% - előpigmentálás vagy 1:1 rész alapszínt kell hozzá keverni


Ezek a keverési arányok eltérőek lehetnek, alaposan nézzetek utána a választott hajfestéknek, hogy hány százalékos az ősz haj fedési képessége.

Az előpigmentálást akkor alkalmazzátok, ha nagyon üveges, kemény, vastag szálú a hajatok, vagy ha jártatok már úgy, hogy egyes területeken (homlok és halántéktájon) nem fogta be megfelelően a hajfesték.

Az előpigmentáló keverési aránya:

1 rész alapszín 2 rész meleg víz

Az elérendő színnél 1 árnyalattal, világosabb alapszínnel kell elvégezni az előpigmentálást 8-as színmélységig.

Például a szín a színben vagy sötétebbre festésnél:

Szeretnél egy 7-es színmélységű / réz- arany árnyalatú hajszínt festeni otthon, de tudod, hogy nem fogja be helyenként megfelelően az ősz hajszálaidat, akkor szükséged lesz 8-as natúr színre is. Pl: 15 g 8-as natúr színhez hozzá keversz 30 g meleg vizet, és felkened a kritikus területekre, vársz 10 percet utána az oxidálóval kikevert 7/réz – arany árnyalatú festéket, felhordod a hajtőre. Az előpigmentáló anyagot nem öblítheted le előtte, hanem rákened arra is a festéket.

70 százaléknál, magasabb őszülésnél lehet választani 1 árnyalattal sötétebb hajfestéket, mert sajnos ennél az őszülési aránynál a választott színnél 1-2 árnyalattal világosabb hajszín lehet a végeredmény.

Az ősz haj világosabbra festése már sokkal nehezebb abban az esetben, ha még a természetes hajszín is megtalálható közte.

Virtuális Fodrász Tanácsadó

18 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy rátaláltam az oldalra. Ez a bejegyzés nagy segítség, ki fogom próbálni az előpigmentálást. Külön köszönöm, hogy részletes a leírás :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen!
    Sikerült már kipróbálni az előpigmentálást?

    VálaszTörlés
  3. 60-as férfi teljesen ősz hajjal.
    Az ajánlott színező samponok erősen kékítő vagy lila hatásúak ezért hosszú távon használhatatlanok. ( Bionnex sampon-spray,Schauma,Yunsey,stb)
    Egyszer már volt festve a hajam (szürke) de a haj minőség teljesen leromlott. A természetes megoldás (sampon) lenne a legegyszerűbb, de a festés (esetleg melírozás) is érdekel. Cél a tartós természetes hatás!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      Hát igen, a lilás színező samponokat, sárguló hajakra szoktuk ajánlani. Az ammónia mentes hajfestékek nem károsítják a haj szerkezetét, ezeket bátran merem ajánlani.Színskálából a természetes, natúr hajszínek közül válasszon egyet ami legjobban hasonlít a régi eredeti hajszínéhez.

      Törlés
  4. Kedves Virtuális fodrász!

    A halántékomnál mindig ledobja a festéket a haja vagy be sem fogja.
    Wella koleston 12/3 festékkel szeretném festeni a hajam szőkés-arany színre ( világosbarna hajam van).
    Kérdésem az ősz hajrészre (halántékon) 11/0 vagy 10/0 festéket tegyek fel?
    A 12/3 festéket milyen színnel keverjem, hogy egy szép nem túl világos arany szőkét kapjak? Ehhez a színhez 12% oxit használok, de nem szeretnék kettőt hozzáadni lehetséges eggyel is használnom ?
    Előre is köszönöm szépen a választ.

    Üdvözlettel: Kiss Alexa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexa!

      Kérlek írd meg annak a hajszínnek a számát, ami igazán tetszik, amit szeretnél elérni, mert azt olvastam ki a soraidból, hogy nem szeretnél túl világos aranyszőke hajszínt.
      Ha ezt tudom, akkor az ősz rész festését is pontosan le tudom írni Neked.

      Üdv, Timi

      Törlés
  5. KEDVES FODRASZ 2HETENTE FESTEM A HAJAM MERT SAJNOS A TOVE OSZ NAGYON . 32 EVES VAGYOK BARNAVAL PROBALOM FESTENI DE 2,3 HAJMOSAS UTAN LEDOBJA A FESTEKET AZ OSZ HAJYZALAKROL MIVEL FESEM S HOGYAN KOSZONETTTEL

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Milyen barnára fested? Milyen hajfestékkel? Az ősz hajszálaid közt, az eredeti pigmentált hajadnak milyen a színmélysége?
      Ezidáig használt hajfesték száma?
      Ezekre légyszíves válaszolj, utána megírom, hogy hogyan pigmentáld elő a hajad.

      Üdv, Timi

      Törlés
  6. Kedves Timi!

    Külföldön élek és az egyik ismerősöm fodrászánál voltam tegnap. Sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint szerettem volna. Alapból 8-as körüli szőke a hajszinem. Körülbelül egy éve Wella Koleston 12/81 + 9% keverékkel festettem, ami először szép hamvas volt, idővel pedig egészen természetes natúrszőke lett.
    Utoljára decemberben festettem,úgyhogy mostanra lett kb 2 centis lenövésem. Elmentem tehát a fodrászhoz és mondtam,hogy világosítani szeretnék. Azt mondta,hogy 9%os oxit használt meg szerintem szőkítőport. A hajam a tövénél egészen fehér lett és onnan sárgán keresztül narancs és végül a korábban volt hajszinem. Arra ugyanis nem mentünk rá. Borzasztó, a rózsaszín bőrömmel egyenesen rettenetes.Végül befestette Koleston 12/81-el újra,de mivel a tövénél lényegesen világosabb a hajam, így egyáltalán nem egységes.
    Ráadásul majdnem fehér a tövénél úgy 2 cm hosszan. Szeretném visszasötétíteni, legalább olyanra,mint a vége. Mit javasolsz?
    Azt sem bánom,ha sötétebb lesz,mint a vége, mert többnyire feltűzve viselem.
    Kérlek segíts, mivel tudom visszasötétíteni!
    Előre is nagyon szépen köszönöm, szép napot!
    Hanna

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Virtuális Fodrász!

    Halántékon megőszült hajamat szeretném elrejteni oly módon, hogy vele egyszínűre varázsolnám a többit is. Létezik őszre (fehérre) festő festék?
    Kérdezném azt is, hogy ha esetleg a hajszín miatt a család összepakolná a cuccomat egy bőröndbe költözés céljából, akkor mennyi idő múlva tudom befesteni vmi barnára, hogy hazaköltözhessek?
    Tisztelettel: Edmond

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez engem is erdekel. En teljesen osz vagyok, amit sotetbarnara festek, de kiprobalnam milyen az eredeti.

      Törlés
  8. Kedves Virtuális Fodrász!
    Nekem gyerekkoromban vörös hajam volt, ami idővel gesztenyebarnává változott. Az évek múlásával - 36 - jelenleg a színe eltűnt, csak a hajam 1/3 vörös, a végeinél, a többi szürke, seszínű, viszont egyre több a vörös hajszálam. Mindig azt hallgattam, hogy örüljek a hajszínemnek, mert nem fogok őszülni. Erre mégis. Tévedtek? Milyen hajfestéket javasolnál? Jó lenne természetes(ebb), mert fémallergiám, egy kevés ételallergiám van. Próbáltam a Nogrey hajszínvisszaállítót, az ősz eltűnt arra az időre, viszont az eredeti szín nem jött vissza. Kombuchával is próbálkoztam, de ott csak mellékhatásként írják az ősz eltűnését, nekem nem tűnt el. Olvasom, hogy az ammóniamentes hajfesték valóban ammóniamentes, viszont vmit kell a helyére "tenni". Mit javasolsz? Egyenlőre még nem akarok beletörődni az öregedésbe. :( Több kérdést tettem fel, köszönöm előre is a válaszod. Kriszta

    VálaszTörlés
  9. Kedves Virtuális Fodrász!
    Nagyon fontos problémára kérnék választ,mivel már a fodrásznál történő festés sem hoz eredményt.
    Evolution 8.4 rezes színt használok.Eredeti hajszínem gesztenyebarna.Évtizedek óta vörös vagyok,de hogy elkezdtem őszülni,nem szép az összhatás...
    Egy ideje a fülem mellett oldalt nagyon sok ősz hajszál jelent meg,és festés után,pár hajmosást követően fokozatosan ledobja a színt és ott virít a a sok ősz szál,ami rontja az összhatást.
    Fodrászkellékesnél mondták,h keverjek hozzá natur színt 1/3 arányban(8NI),ettől besötétedett a hajam,de nem oldotta meg a problémát.
    Nem szeretnék fodrásznál annyi pénzt kiadni erre,mivel az esetben is úgy járok,mintha otthon festeném.
    Olvastam az előpigmentálást,de nem világos teljesen.
    Mivel nekem nem ősz a hajam,csak halántéknál,és a többi részen egy-egy szál,ami nem feltűnő,nem tudom,mit tegyek.
    Milyen színt keverjek meleg vízzel először?a használt vörös árnyalatot?Remélem tudtok segíteni,mert ápolatlannak tűnik így.
    Nem hiszem el,hogy ősz hajszálakra nincs megoldás....
    előre is köszönöm!
    üdvözlettel:Renáta

    VálaszTörlés
  10. Kedves Virtuális Fodrász!
    Én egy 5-ös világosbarna, vastagszálú, nagyon erős hajú, foltokban erőssen őszülő (kb 50%) nő vagyok. Koleston Perfect 12/16-os és 12/0 szinnel 1+1 van festve a hajam és 12%-os oxi vanhozzá keverve. A problém az, hogy sajnos nem fedi az ősz hajat elég jól, néha az az érzésem,hogy egyáltalán nem fedi. Mit csinájak másképp? Válaszod előre is köszönöm. Évi.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Virtuális Fodrász!

    Szőkítve volt a hajam.
    Vissza szeretném barnára festeni,de persze
    nem fogta be a szőkített részt,vagy csak alig,és sok az ősz hajszálam is,főleg a tövén,azokat sem fogja be a festék.
    Elő szeretném pigmentálni.
    Leírnád nekem a folyamatot,ha megkérlek?
    Neten sok variációt olvastam.
    - natur színt ki kell keverni 1:2 arányban meleg vízzel,azt felvinni a hajra,10-15 perc után rendesen befesteni a hajat.
    - natur színt 3% oxival kikeverni,felvinni a hajra,megmosni,szárítani.Majd befesteni a szokásos módon.
    Melyik variáció helyes?Vagy mi a helyes folyamat?
    Hajtövem ősz.Előpigmentálásnál az egész hajam bekenhetem?
    Hogyan működik ez?

    Köszi a választ!!
    Judit

    VálaszTörlés
  12. Évek óta festem a hajam Majirel hajfestékkel 7 és 7.3-as árnyalattal felesben + 6%-os oxigén, ami az eredetihez nagyon hasonló világos vagy középbarna árnyalatot eredményez. Amikor kezdtem kb. 60%-os ősz volt a hajam, most már rosszabb a helyzet, olyan 80-90%-os és azt vettem észre, hogy a töve világosabb lett a többi résznél sőt talán még az ősz is elővillan...hogyan kellene festenem a hajam, hogy ez ne történjen meg? A testvérem ugyanígy járt, ő 8-as árnyalatot használ 6%-os oxigénnel sötétszőke árnyalatért.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Virtuális Fodrász!
    A hajam 7.00 (10ml) és 7.21(20ml)+6% H2O2 festékkeverékkel van festve.A fejtetön tincsekben már ősz(kb 40%).A problémám az hogy az ősz hajszálakat,tincseket nem fogja be a festék és átüt rajta az ősz haj.Próbáltam már hogy tőbb baturt keverek hozzá,de akkor sem fedi és már az a szín nem tetszik.Mit rontok el?

    VálaszTörlés
  14. Kedves! 50+ vagyok, sotetbarna haj. Tobb mint 30 eve festem a hajam, miota oszulni kezdtem. Az utobbi 6 evben kallos 4,5 es 6 keverekeket hasznaltam 6os oxival. kethetente festek hajat. Ma cvitamin es ecetkurat tettem a hajamra. Holnap melyik festeket tegyem, hogy befogja a hajam?

    VálaszTörlés